Info werkwijze ouderdieren en puppy's

Onze vier chocolade schatten Castro, Fidele, Toshi en Rose leven bij ons in huis als volwaardige gezinsleden. Als een dier de leeftijd van 2 jaar heeft bereikt worden zowel de heupen als de ellebogen geröntgend en doorlopen zij de genetische testen beschikbaar voor Labrador Retrievers alsook deze van de FCI 8 groep. Tevens wordt er een genetisch profiel vastgelegd van de ouderdieren. Een viertal weken na de dekking laten we een echo maken, voor al dan niet bevestiging van de dracht en een eerste indicatie van de te verwachten pups. Een ruime  week voor de vermoedelijke bevalling laten we een röntgenonderzoek uitvoeren maken om de effectieve bevestiging van het aantal te verwachten pups.

Onze teefjes krijgen hun eerste nest ten vroegste op de leeftijd van 2,5 jaar en zullen maximaal 3 nestjes voortbrengen. Uiteraard blijven zij ook daarna deel uitmaken van onze roedel en gezin. Castro is de exclusieve partner voor Fidele en doet geen externe dekkingen. Voor onze andere teefjes zoeken wij een geschikte partner, zowel in binnen- als buitenland die uiteraard ook alle testen die wij vereisen moet doorlopen en over een zeer goed karakter en enorme ‘will to please’ dient te beschikken. Ook hier streven wij naar 1 partner voor de 3 nestjes.

Vanaf een week voor de bevalling tot de laatste pup de roedel verlaat is er 24/24 iemand aanwezig bij pups en ouderdieren en wordt er ’s nachts bij hen geslapen. De pups worden in de huiskamer geboren en grootgebracht. Tussen dag 3 en 16 doorlopen de kleintjes  het “Bio- sensor” programma. Het betreft een reeksje van 5 oefeningen/manipulaties die we met de puppy's uitvoeren tijdens de periode dat ze nog blind en doof zijn. Op deze manier stimuleren we de neurologische groei en ontwikkeling van onze kroost met als doel hen een superieur voordeel te geven. 

De eerste 3 weken wordt er geen bezoek toegelaten, we gaan dan in bewuste quarantaine met onze pups en de rest van de roedel. Vanaf week 3 wordt er gestart met habituatie en socialisatie, dit zowel binnenshuis als buitenshuis op ons eigen socialisatieveldje. Als leiddraad baseren we ons op het "Puppy socialisation plan" ontstaan uit een samenwerking tussen DogsTrust en The Kennel Club. De pups worden vertrouwd gemaakt met verschillende ondergronden, geluiden uit het dagelijks leven (wasmachine, stofzuiger, regen, donder, vuurwerk, spelende kinderen, huilende baby’s, …), maken kennis met mensen van diverse pluimage, mannen met en zonder baard, vrouwen, mensen met en zonder bril, hoed, pet, sjaal,…kinderen van diverse leeftijden, soortgenoten,... De pups groeien op in het gezelschap van 3 poezen en 3 kippen. Vanaf week 4 introduceren wij KVV (kant en klaar vers vlees) bij onze puppy’s en langzaamaan worden zij volledig op vlees afgespeend. Wij verwachten van onze toekomstige pup eigenaars dat zij meestappen in ons vleesverhaal. Onze motivatie en visie hieromtrent wordt verder toegelicht tijdens het kennismakingsgesprek. Op week 6 worden zij voor de 2de maal onderworpen aan een gezondheidsonderzoek (1ste maal direct na geboorte) hart, oogjes, oortjes, navels, gebit,  teelballetjes en krijgen zij de basis puppy vaccinaties toegediend. Tevens worden ze van een chip voorzien en voor de derde maal ontwormd. Als de pups 7 weken zijn worden zij onderworpen aan een puppytest, uitgevoerd door mijn oud-docent gedragstherapeut Dany Grosemans. Na deze tests leggen we samen de puzzel en worden de toekomstige baasjes op de hoogte gebracht welke pup hun wordt toegewezen. 

Vanaf week 4 verwachten wij de toekomstige eigenaars wekelijks op pup bezoek. Hiervoor wordt er in samenspraak met onszelf en de toekomstige baasjes een planning opgemaakt. Tussen week 6 en 8 organiseren wij bij ons thuis een voordracht door Dr. Ir Joke Monteny “Welkom puppy” waar de aanwezigheid van de gezinnen vereist is. Je ontdekt tijdens deze interactieve voordracht, de wereld door de ogen van je pup en je zal versteld staan hoe anders hij die ervaart. Zo leer je stap voor stap je pup beter begrijpen, waardoor de opvoeding een stuk vlotter zal verlopen en jullie samen een liefdevolle band kunnen opbouwen. Naast algemene kennis over hoe je pup in elkaar zit, wordt er ook tal van praktische kennis, tips en weetjes meegegeven.

Pups blijven 8 weken in de roedel als zij naar een Belgisch gezin gaan en 15 weken als ze naar een buitenlandse eigenaar gaan. Wij laten onze pups geleidelijk aan vertrekken, meer bepaald één per dag. Wij streven ernaar de selectie van gezinnen gemaakt te hebben voor de bevalling. Op die manier kan al onze tijd en aandacht gaan naar de puppy’s en het moederdier.

Info kandidaten

Als u bovenstaande basis info hebt doorgenomen en u kandidaat wens te stellen voor een puppy van 'Labradors de la finca canifica', lees dan even verder.

Via volgende link hebt u toegang tot onze vragenlijst, https://docs.google.com/document/d/1gqnDa42pgClj-SGYgv9YEuGDTmEMoEGVvIEbZTQRaTw/edit?usp=sharing . U kan deze ons ingevuld terugbezorgen via volgend mailadres . Herkennen wij hierin een potentiële kandidaat wordt er telefonisch contact opgenomen. Voelt dit ook positief wordt er ter zijner tijd een afspraak gemaakt voor een kennismakingsgesprek.

Op dit gesprek dient het ganse gezin aanwezig te zijn. Op die manier leren wij u kennen en kunnen we onze visie en werkwijze toelichten. Anderzijds kan u kennismaken met ons en onze roedel, kan u de testen van de ouderdieren inkijken en maken we graag tijd om op al uw vragen te antwoorden. Binnen de week na het kennismakingsgesprek laten we u weten of u al dan niet op onze wachtlijst komt.

Eens de dracht bevestigd en we zicht hebben op het aantal te verwachten pups, wordt er contact opgenomen met de mensen op de wachtlijst en leggen we de toekomstige eigenaars voor het eerstkomende nest vast. Op onze FB pagina wordt er een privegroep gemaakt per nestje, waar de toekomstige baasjes heel het verloop van dracht tot uitvliegen van de pups kunnen volgen. Naast updates, foto's en filmpjes worden jullie hier ook al voorzien van info betreffende puppy's, opvoeding, training, ...Ook na de pups het nest verlaten hebben, blijft dit groepje bestaan en zijn wij steeds bereikbaar voor al uw vragen/bezorgdheden/nood aan info.

Hou er rekening mee dat wij geen puppyfabriek zijn! Het welzijn en gezondheid van onze viervoetige gezinsleden  komt altijd op de eerste plaats. Wij fokken maximaal één nestje per jaar, dus geduld en engagement is essentieel. Wil u het pad naar een chocoladelabje graag met ons bewandelen, aarzel dan niet ons te contacteren.